Acupunctuur en Chi Kung bij borstkanker: de draad weer oppakken

Borstkanker, een diagnose die jouw leven compleet op z’n kop heeft gezet. Het vraagt waarschijnlijk veel van je, lichamelijk en emotioneel. En ook als de behandeling al een tijdje achter je ligt, kan je de gevolgen hiervan nog lang voelen. Acupunctuur en Chi Kung (of Qi Gong) verzachten bijwerkingen en ondersteunen je immuunsysteem en veerkracht. 

Acupunctuur als aanvulling op kankerbehandeling

Bestraling, chemotherapie of hormoontherapie zijn vaak nodig om borstkanker te bestrijden. Acupunctuur kan de tumoren niet verkleinen, maar je wel ondersteunen bij de bijwerkingen van je behandeling. Want die kunnen flink in de weg zitten. Daarnaast kan acupunctuur je immuunsysteem een oppepper geven. De acupunctuur zelf kent nauwelijks bijverschijnselen. Alles bij elkaar helpt het je de reguliere kankerbehandeling vol te houden en af te maken.

Bij welke bijwerkingen is acupunctuur effectief?

  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • droge mond
  • (zenuw)pijn
  • opvliegers
  • darmproblemen
  • warrig hoofd

Zie je ertegenop om je lijf te laten prikken? Acupunctuur is een milde behandeling, waar je weinig van voelt. En natuurlijk luister ik goed naar je

Wanneer beginnen met acupunctuur?

Start liefst zo snel mogelijk na het begin van je klachten. Overleg hierover met je arts en neem dan contact met mij op. Sommige aanvullende zorgverzekeringen geven een (deel)vergoeding voor acupunctuurbehandeling. Check dit bij je zorgverzekeraar. 

Chi Kung na borstkankerbehandeling

Je kankerbehandeling is afgerond, maar je oude zelf is nog niet terug, fysiek of mentaal. Ben je futloos, slaap je onrustig of voel je je weleens angstig of zelfs depressief? Dat is naar, want je wil graag de draad weer oppakken. Je verlangt naar energie voor je werk, partner, kinderen en je sociale leven. De bewegingsvorm Chi Kung (of Qi Gong) kan je helpen om de balans te hervinden.

Kracht en ontspanning door Chi Kung

Chi Kung leert je om vloeiend te bewegen, met focus op je ademhaling. Dit heeft een lichamelijk effect, want daarmee stuur je energie naar alle vezels van je lichaam. Je wordt er soepeler en krachtiger van en je organen worden extra gevoed. Bovendien zorgen Chi Kung-oefeningen voor ontspanning en rust in je hoofd. En ook dat levert je nieuwe energie op die je goed kunt gebruiken

Makkelijk te beoefenen

Chi Kung kun je staand en zittend beoefenen. Dat laatste is prettig als je nog extreem moe bent. Het is een mooi alternatief voor yoga omdat het makkelijk te beoefenen is, zonder stretches en ingewikkelde houdingen. Ook als beginner pak je het zó op. Op deze pagina lees je nog meer over Chi Kung.

Denk je dat acupunctuur en/of Chi Kung jou zou kunnen helpen? Meld je dan aan of bel!

Staat jouw klacht er niet bij?

Zou acupunctuur of Chi Kung ook helend kunnen werken voor jouw klachten? Die kans is zeker aanwezig. Bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur vind je een  lijst met indicaties, die is opgesteld door de WHO.

Vind je jouw aandoening niet terug op mijn site? Dan kun je altijd met mij bespreken of acupunctuur of Chi Kung jou toch kan helpen. Stel je vraag of bel 072-5619528.
Voor acute klachten – zoals een blaasontsteking of een hartinfarct – neem je natuurlijk altijd contact op met de huisarts!