Wat kan acupunctuur voor mij doen?

Acupunctuur: je hebt er vast eerder van gehoord. Een oorspronkelijk Chinese geneeswijze die gebruik maakt van naaldjes. Het is een effectieve manier om tal van aandoeningen te behandelen en wordt ook erkend door de westerse medische wetenschap. Wat kan acupunctuur voor jouw klachten betekenen?

Wat is acupunctuur?

Alles om ons heen bestaat uit twee tegenpolen. Dit principe is het uitgangspunt van acupunctuur. Die tegenpolen noemen we yin (bijvoorbeeld nacht, koud) en yang (bijvoorbeeld dag, warm). Zoals de dag en de nacht steeds ritmisch in elkaar overgaan en elkaar beïnvloeden, zo doen yin en yang dat op een vergelijkbare manier. Deze twee tegengestelde energieën stromen ook door ons lichaam, via energiebanen of meridianen. 

Energiestromen vrijmaken

Wanneer in ons lichaam een verstoring van de energiebalans optreedt, kan zich dat uiten in allerlei klachten. Om het evenwicht te herstellen gebruikt de acupuncturist dunne naaldjes waarmee door de huid wordt geprikt. Niet in het wilde weg, maar op meridiaanpunten waar energiestromen op gang moeten worden gebracht. 

Hoe ziet een behandeling eruit?

  1. De eerste sessie bestaat uit een intakegesprek. Een kennismaking met jou, je verhaal en je klachten. Dit is nodig voor een goede diagnose. Net als de Chinese geneeskunst ga ik ervanuit dat lichaam en geest één geheel zijn. Waarbij een aandoening nooit op zichzelf staat, maar een uiting is van verminderd algemeen welzijn.

  2. In ons gesprek komen daarom ook zaken aan bod die op het oog niets met je klacht te maken hebben. Zo vraag ik naar je persoonlijke achtergrond, emoties, eetgewoonten en je slaappatroon. Tot slot bekijk ik je tong en voel ik je pols. Uit dit alles komt een diagnose naar voren waarop ik een behandelplan baseer. Natuurlijk deel ik mijn bevindingen met je.

  3. Daarna plannen we de eerste behandeling. Op welke acupunctuurpunten ik je ga prikken en met hoeveel naaldjes, weet ik pas na het onderzoek. Elk mens steekt nu eenmaal anders in elkaar. De naaldjes die ik gebruik, zijn steriel en dun. Bij het plaatsen kun je iets voelen, maar het is niet pijnlijk. Dit hoor ik ook van mensen met injectievrees! Soms ervaar je een soort schokje.

  4. Na de behandeling kun je je loom voelen of een zwaar gevoel hebben in het behandelde deel van je lijf. Dit is een normaal effect dat weer wegtrekt. Plan er dus niet meteen een inspannende bezigheid achteraan. Bij de volgende behandelingen merk je hier vaak minder van.

  5. Om de effecten van de acupunctuurbehandeling te versterken geef ik je graag aanvullende  leefstijladviezen, eventueel op basis van de Chinese kruidenleer.