Wat is Chi Kung?

Chi Kung – ook geschreven als Qi Gong – is een bewegingsvorm die hoort bij de traditionele Chinese geneeswijzen, net als acupunctuur. Letterlijk vertaald is Chi Kung het oefenen, laten groeien van je Chi. Waarbij Chi staat voor adem, je levensenergie. De focus ligt dan ook op ontspannen ademhalen tijdens bewegingen.

Bouwen aan mentale en fysieke fitheid

In Chi Kung bestaan verschillende uitvoeringsstijlen, waaronder Zhan Zhuang, uit te spreken als ‘djam djong’. De betekenis hiervan is ‘staan als een boom’. Zhan Zhuang Chi Kung is ontstaan vanuit de oude Chinese krijgskunst, met als doel het opbouwen van mentale en fysieke fitheid.

Chi Kung: alternatief voor yoga

Misschien denk je: dat klinkt als een oosterse vechtsport, met veel lichamelijke inspanning. Integendeel! Chi Kung bestaat uit basishoudingen en vloeiende bewegingen die iedereen kan aanleren. Dus zonder rekken en strekken. Hierdoor is Chi Kung ook een alternatief voor mensen die yoga ingewikkeld vinden. 

Ontspanning en veerkracht

Wat bedoelen we met ‘staan als een boom’? Stel je een boom voor, geworteld in de aarde en met flexibele takken die zich aanpassen aan de omstandigheden. Dit is waar je met Chi Kung aan werkt: een stevige basis creëren en tegelijkertijd de energie vrij laten stromen. Daarmee ontwikkel je evenwicht tussen innerlijke ontspanning en veerkracht.