Over mij: evenwicht vinden voor iedereen

Wat is eigenlijk de betekenis van de begrippen ziekte en gezondheid? Deze vraag zette mij ooit op het pad van de gezondheidszorg. Inmiddels weet ik dat alles te maken heeft met het vinden van de juiste balans in elke persoon zelf, in relatie tot haar of zijn omgeving. Lichaam en geest zijn hierbij geen gescheiden werelden, maar een eenheid.

Het beste uit jezelf halen

In de Oosterse visie is ziekte een verstoring van het evenwicht. Het is dan ook de uitdaging om de energiebalans van iemand die ‘ziek’ bij mij komt weer te herstellen. Zodat iedereen op zijn of haar eigen manier tot volle bloei komt. Het beste uit jezelf halen, dát is wat de Traditionele Chinese Geneeskunde verstaat onder ‘gezondheid’. Een prachtige omschrijving, toch?

Samengaan van oost en west

Inmiddels werk ik al heel wat jaren in de gezondheidszorg. Ik begon als fysiotherapeute in een ziekenhuis en raakte al na enkele jaren geboeid door de acupunctuur. In 1986 studeerde ik af bij The Anglo-Dutch College of Acupuncture in Haarlem. Sinds die tijd heb ik mijn eigen praktijk in Oudorp. Inmiddels ben ik actief als kaderlid bij de NVA, de beroepsvereniging voor acupuncturisten.

Traditionele Chinese Kruidenleer was mijn volgende specialisatie. Hiermee kan ik mensen ondersteunen bij het aanpassen van hun leefstijl.
De opleiding tot Chi Kung-leraar was daarna eigenlijk een voor de hand liggende uitbreiding. Mijn kennis en interesse in zowel de Chinese acupunctuur als de westerse fysiotherapie vullen elkaar hier naadloos aan. 

Zelfregulerend systeem activeren

Onze lichaam en geest zijn tot op zekere hoogte goed in staat zichzelf opnieuw uit te vinden. Acupunctuur, Chi Kung en aandacht voor je leefwijze kunnen dit zelfregulerend systeem activeren. Hierdoor ontstaat een nieuw evenwicht. Het is mooi – en geruststellend – om te beseffen dat er voor iedereen een dergelijke balans te vinden is, wat iemands klachten ook zijn.

Acupunctuur en oncologie

Sinds 2021 specialiseer ik mij als acupuncturist op een specifiek vakgebied: de oncologie. Ook in de reguliere medische wetenschap is bekend dat acupunctuur kankerpatiënten kan helpen, vooral bij het verdragen van bijwerkingen van kankerbehandeling.

Durf je jezelf open te stellen voor een andere kijk op gezondheid? Waarbij het niet gaat om presteren, maar om aanpassen en vloeiend meebewegen? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek of Chi Kung-les.